Het land dat erin slaagde een deel van zijn buitenlandse schuld in te ruilen voor projecten ter bescherming van de oceanen
Gelegen op ongeveer 1.600 kilometer uit de kust van Oost-Afrika, zijn de Seychellen een ecologisch paradijs.
De archipel van 115 weelderige, rotsachtige eilanden ligt tussen uitgestrekte oceaanstroken en beslaat zo’n 1,35 miljoen vierkante kilometer.
Het is de thuisbasis van enkele van de laatste ongerepte koraalriffen ter wereld en wemelt van de bedreigde diersoorten zoals de zuidelijke vinvis en de enige doejongs in de Indische Oceaan – grote zeezoogdieren die ook wel ‘zeekoeien’ worden genoemd.
Waarom het coronavirus niet zo goed is voor het milieu
Hoe wetenschappers erin slaagden stervende koraalriffen met behulp van luidsprekers ‘weer tot leven te wekken’
Maar de eilandstaat heeft behoorlijk wat problemen gehad.
De Seychellen hebben een van de kleinste BBP’s ter wereld en minder dan 100.000 inwoners, wier levensonderhoud sterk afhankelijk is van maritiem toerisme en visserij.
Na jaren van schulden, bleven de Seychellen in 2008 in gebreke met het betalen van hun buitenlandse schuld van 406 miljoen dollar en moesten ze worden gered door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Tegelijkertijd dreigen plasticvervuiling, klimaatverandering en overbevissing een catastrofale slag toe te brengen aan het mariene ecosysteem van de natie, dat meer dan tweederde van de lokale economie in stand houdt.
Na massale bleking in 1998 hebben de Seychellen in sommige gebieden al tot 90% van hun koraalriffen verloren. De archipel is ook buitengewoon kwetsbaar voor overstromingen en kusterosie.
In een poging veerkracht op te bouwen tegen de gevolgen van klimaatverandering en zijn blauwe economie een boost te geven, ondertekende de eilandstaat in 2015 een unieke overeenkomst: bijna $ 22 miljoen van zijn buitenlandse schuld werd kwijtgescholden, in ruil voor het land dat meer zou doen om zijn activa te beschermen. oceanen.
Bij de “schuld voor natuur” -ruil was de Amerikaanse natuurbeschermingsgroep The Nature Conservancy (TNC) betrokken, die de schuld kocht in ruil voor een belofte om 13 nieuwe beschermde mariene gebieden (MPA’s) te vestigen.
In de vijf jaar sindsdien is de Seychellen van 0,04% van de nationale wateren naar 30% gegaan, met een oppervlakte van 410.000 vierkante kilometer oceaan, een gebied groter dan Duitsland.
Visserij, olie-exploratie en andere mariene ontwikkelingen zijn verboden of streng beperkt in MPA’s. Iedereen die in deze gebieden illegale activiteiten ontplooit, kan een hoge boete of in sommige gevallen een gevangenisstraf krijgen.
De overeenkomst wordt gevierd als een belangrijke mijlpaal voor het behoud van de oceanen.
Natuurbeschermingsgroepen zijn van mening dat het een sterk precedent vormt voor andere landen om vergelijkbare pacten te sluiten die zowel de economie als het milieu ten goede komen.