Waarom heb ik geen wilskracht?

Voel je niet schuldig als je denkt dat je het vaak hebt geprobeerd en hebt gefaald. Als u een van degenen bent die denkt dat u niet de wilskracht heeft om iets te bereiken, overweeg dan om dit artikel te lezen.

In mijn werk als therapeut heb ik veel mensen ontmoet die vrij willen zijn van de kracht van verslavingen. Er zijn verschillende soorten verslavingen: seks, eten, drinken, giftige stoffen (alcohol, tabak, drugs), gokken, werk, winkelen. Verslaving is elk dwangmatig gedrag waar we geen controle over hebben, dat wil zeggen dat het ons domineert.

Om dit gebrek aan energie of wilskracht te verklaren, moeten we ons verdiepen in de verklaring van de mechanismen om in behoeften te voorzien, op basis van de stelling dat er geen ongemotiveerd gedrag is, dat wil zeggen dat het niet beantwoordt aan een specifieke behoefte. Wanneer iemand handelt, is het nodig dat gedrag onder druk te zetten, hoewel de proefpersoon zich daar niet altijd van bewust is.

Is er dan een gebrek aan wil?
Zoals je wellicht hebt opgemerkt, verzwakt de dwang om “deze bodemloze mand” te vullen ons echt. Alleen iemand die een cyclus heeft voltooid, krijgt rust. Als ik honger heb en een smakelijke en voedzame maaltijd eet totdat ik helemaal tevreden ben, is het zeer waarschijnlijk dat als ik een nieuw gerecht krijg, hoe aantrekkelijk het ook is, ik het zal afwijzen.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *