NASA begint een missie om op Mars naar buitenaards leven te zoeken
De grote mijlpaal van de missie is het verzamelen van monsters die in 2026 naar de aarde zullen terugkeren om diepgaand te worden bestudeerd. De rover zal op 18 februari op de rode planeet landen.
NASA heeft de Mars 2020-missie gelanceerd met het nieuwe rover-ruimtevoertuig, bekend als “Perseverance”, vanuit Cape Canaveral, Florida (VS) op weg naar Mars, op zoek naar overblijfselen van buitenaards leven en als “een van de grootste bureau uitdagingen “.
“Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat we naar Mars gaan met de expliciete missie om leven op een andere wereld te vinden”, zegt Jim Bridenstine, beheerder van het ruimteagentschap. “Zullen we het kunnen vinden? We weten niet of er leven heeft bestaan, maar we weten wel dat Mars op een bepaald moment in zijn geschiedenis bewoonbaar was”, voegde hij eraan toe.
De lancering werd met succes uitgevoerd om 07.50 uur lokale tijd (13:50 uur in Baskenland). De rover is in combinatie met de Atlas V-raket opgestegen vanaf lanceerplatform 41 van het Kennedy Space Center en moet meer dan 500 miljoen kilometer afleggen tot hij op 18 februari op de rode planeet landt. Het is dezelfde raket waarmee andere ruimtevoertuigen, zoals de “Curiosity” rover of “InSight”, Mars hebben bereikt.
De missie zal minstens een jaar duren op Mars, of dezelfde 687 aardse dagen, waarin het voertuig na de landing op de Jezero-krater over het oppervlak van de planeet zal reizen. Daar gaat het op zoek naar overblijfselen van microbieel leven en probeert het zuurstof te produceren uit de atmosfeer van Mars.
Het Baskische bedrijf AVS heeft twee van de zeven delen van het voertuig gebouwd, die de vierhoekige vorm van de vorige rovers behouden en 3 meter lang en 2,7 meter breed zijn. Hij weegt 1043 kilo.