Wat is 5G en hoe zal het ons leven veranderen

5G is op ieders lippen. Deze nieuwe mobiele technologie verhoogt de verbindingssnelheid, minimaliseert de latentie (de responstijd van het web) en vermenigvuldigt het aantal verbonden apparaten exponentieel. Met andere woorden: we zijn met alles verbonden, de hele dag en in de kortst mogelijke tijd. Maar is gevaarlijk?

Hoe 5G de wereld zal veranderen
De belangrijkste vooruitgang komt van de hand van snelheid. Met 5G is browsen tot 10 GBps (gigabytes per seconde) mogelijk, 10 keer sneller dan de belangrijkste glasvezelaanbiedingen op de markt. Met dit tempo kunt u bijvoorbeeld binnen enkele seconden een volledige film downloaden.

Bovendien zal latency (de responstijd van het netwerk) ook een aanzienlijke vooruitgang ervaren. Volgens de operators zou dit kunnen worden teruggebracht tot 5 milliseconden, een bijna onmerkbare periode voor mensen, waardoor we praktisch in realtime verbinding kunnen maken. Deze gegevens zijn vooral belangrijk om bijvoorbeeld de reactietijd van een autonoom voertuig te minimaliseren en de veiligheid van zowel de inzittenden als de eventuele voetganger eromheen te verbeteren.

Is 5G gevaarlijk?
De WHO heeft draadloze technologie geclassificeerd als kankerverwekkend niveau 2B, een zeer generieke catalogisering die volgens de gezondheidsorganisatie zelf verwijst naar verbindingen die ‘mogelijk kankerverwekkend zijn voor mensen, dat wil zeggen wanneer een causaal verband als geloofwaardig wordt beschouwd, maar toeval, vooringenomenheid of verwarring kunnen niet met een redelijk vertrouwen worden uitgesloten, ‘een categorie die stoffen omvat die als licht schadelijk worden beschouwd, zoals koffie.

Echter, ondanks het feit dat de WHO heeft verklaard dat “de studies die tot nu toe zijn uitgevoerd niet aangeven dat blootstelling van het milieu aan RF-velden (radiofrequentie) het risico op kanker of welke andere ziekte dan ook verhoogt”, waarschuwen bepaalde organisaties voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van gsm-golven. Zo heeft de ngo Ecologistas en Acción onlangs een verklaring uitgegeven waarin zij waarschuwde dat de implementatie van 5G was uitgevoerd ‘zonder de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu te evalueren, ondanks de sterke en talrijke wetenschappelijke oproepen om het principe toe te passen voorzorg “.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *